Osteopatien har 4 grundprincipper:
Hesten består af muskler, sener og led m.m.:
Hvis en muskel ikke har været brugt igennem noget tid, skal den trænes op igen; Hvis en sene har været under stræk eller kompression pga. af en låsning andetsteds, skal den lige have tid til at sætte sig igen eller gradvist udvide sig for ikke at forårsage en skade; Hvis et led har været overbelastet og under pres pga. forkert akse, da ”trykændrer det sig”, derfor skal det bruge et par dage til at genskabe miljøet omkring sig efter en manipulation, da leddet smøres via diffusion, hvilket er trykafhængigt!
Ovenstående er kun for at nævne et par af de muligheder, som kan være dominerende. Endvidere kan der være syreophobninger, problemer med mavens pH, afgiftnings/udskilningsproblemer(lever–nyre), hormonelle forstyrrelser osv.
Når jeg finder noget, der tyder på sådanne problemer ud fra hvilke segmenter, som er involverede og hestens fysiske fremtoning, spørger jeg til forhistorie og kan dermed udlede, om der er organpåvirkning, om det evt. er nødvendigt med en blodprøve for at bekræfte mistanken.
Såfremt jeg finder noget, der kontra-indikerer en manipulation eller kræver nærmere undersøgelse, henviser jeg til dyrlægen (ikke alt ligger indenfor en osteopats område, jeg er begrænset til funktionelle lidelser, de strukturelle er dyrlægens metier). I nogle tilfælde kan jeg have behov for supplement af en beslagsmed, det kan dreje sig om et led, som skal aflastes eller følges op pga. hesten ikke har bevæget sig i korrekt balance.
Allerhelst ønsker jeg, at den sædvanlige smed selv følger hesten op, det er oftest en fordel, da han ved, hvad han har haft for øje tidligere.. Jeg kan fortælle hvilke led, der ikke er i balance, samt sige hvor aksen nu bryder, men hvordan hesten skal skoes efterfølgende, lader jeg smeden om, på det område er han specialisten.
Jeg behandler ud fra 3 hovedkoncepter:
Jeg arbejder for hesten! Mit formål er at forbedre/optimere hestens kapacitet, ikke dermed sagt, at jeg kan øge talentet på en hest, men jeg kan i mange tilfælde fjerne meget af det, som forringer den.
Jeg kan påpege dens styrker, samt dens eventuelle svagheder, og give nogle redskaber/ideer til, hvordan man kan sløre disse, samt give den et andet spillerum, hvor man eventuelt enten aflaster eller bruger alternativer, for et bedre resultat af hestens formåen!
For at give hesten den bedste chance, er det, det mest hensigtsmæssige, at jeg går den igennem 2 gange med ca. 3 ugers mellemrum.
Der er undtagelser, så selvom jeg måske vurderer hesten som værende ren og ukompliceret første gang, og egentlig ikke forventer et længere forløb, kan der mellem første og anden behandling være dukket noget op, jeg ikke havde forventet, og da ændrer strategien sig på ny! Dette udelukker jeg ved at følge den op, og det er da åbenlyst, om forventningen har holdt stik!
Under min første behandling er jeg nødt til at fjerne nogle af hestens smerter, samt forsøge at ændre dens bevægelsesakse tilbage til det, der for den, er det mest korrekte i henhold til dens bygning og mønster. Dette kan nogle gange midlertidigt sætte den lidt tilbage, da jeg med ét ændrer måden, den måske har gået ”forkert” på igennem en længere periode.
Hvis hesten har en konkurrence kort tid efter første behandling, udsætter man den ofte for en vis risiko. Alt efter hvad jeg har fundet, korrigeret eller ”ført tilbage til normalt bevægelsesmønster” gør, at hesten nu går anderledes, dvs. benytter musklerne på en anden måde end før. Normalt er jeg dog klar over hvilke konsekvenser, det kan medføre, når jeg har været hesten igennem.
Grundet disse ændringer har hesten også en vis restitutionsperiode og opbygnings-fase, endvidere skal den lige genfinde sin balance! Man skal tænke på, at vi selv som mennesker, godt kan blive lidt medtagede efter en behandling, og der skal måske gå et par dage, inden man er på toppen igen, hesten har hele 4 ben, og ændrer jeg noget ét sted, har det større konsekvenser for dens equilibrium og koordination.
Kroppen er nødsaget at tilpasse sig disse ændringer, for herefter at være i stand til at kunne bevæge sig hensigtsmæssigt. En hest er et renhjertet og impulsivt dyr, når den ikke længere føler noget gør ondt, som det plejer, så glemmer den oftest, at det har været anderledes og føler sig på toppen igen.
Dette er både en fordel samt en ulempe, fordi nogle gange er vævet ikke klart til at blive brugt så intensivt endnu. Hesten har lige forinden været i et kompensationsmønster, hvor den har brugt sine led samt muskulatur i henhold til det tidligere mønster. Nu med et bliver hesten ”tvunget” til at bruge sig på en anden måde, og den kendsgerning betvinger et andet bevægemønster, andre akser i ledene, muskler involveret anderledes end før, og det kan sætte den midlertidigt tilbage!
Jeg føler mig nødsaget til at supplere med, at der er forskel på, hvilken fysisk form hesten befinder sig i, første gang jeg ser den, der er også en væsentlig forskel på, hvad hesten bliver brugt til. Er det f. eks en travhest, jeg ser første gang, er det ikke altid at anbefale en behandling kort tid før et løb.
Jeg mener, at opgaven er, at respektere vævet, og give hestens krop en fair chance for at nå at genopbygge sin styrke, og det ligger hos den pågældende hests træner, ejer, eller de, som har ansvaret. Det er ikke, som når en bil punkterer, og man bare skifter dæk for at køre videre.
Når hesten først er i balance, går det faktisk ufattelig stærkt for den at restituere sig. Jeg tilråder kun, at man ikke lige arbejder den hårdt i ca. 10 dage efter en behandling, vigtigst af alt er, at man ikke arbejder den træt eller syrer den til. Alt efter hvad jeg finder, kan der være ting, man ikke skal gøre, eller der kan være noget, man skal følge op på.
Anden behandling er en smule anderledes.
Først og fremmest skal hesten helst have reageret som forventet på første behandling, nogle gange er det også et spørgsmål om, hvordan den i det hele taget har svaret op, om mønstret har ændret sig radikalt, eller blevet mere tydeligt endsige forenklet.
I nogle tilfælde starter min ”behandling” først her, da jeg behøver et rent kompensationsmønster, for at kunne navigere i en given symptomatologi. Jeg, er mig bevidst, at det kan virke frustrerende, men jeg ved som regel efter første behandling, om jeg skal skrælle lag af, inden en mulig diagnose/prognose.
Det er hver gang lidt som et puslespil, hvor brikkerne ændrer sig alt efter hestens komposition/afvigelser, pågældende form, tidligere skader, alder, fysisk samt psyke, alle faktorer spiller ind hver eneste gang, og disse ændrer sig endvidere mere eller mindre fra gang til gang.
Til tider må jeg bede rytteren om få simple øvelser før eller efter ridning/arbejde for at optimere, eller for at følge op på en behandling. Det kan også dreje sig om en særlig måde at arbejde / ride hesten på i en tidsbegrænset periode alt efter problematikken.
Normalt bliver en hest sjældent ringere efter anden behandling, denne gang kan jeg i langt de fleste tilfælde beregne og forklare den kommende reaktion. Restitutionsperioden er markant kortere, og hesten kan normalt godt gå konkurrence igen indenfor kort tid, undtagelserne ligger oftest i travregi (særligt med meniskproblemer er det ikke hensigtsmæssigt at starte i travløb, før hesten har været stabil i mindst tre uger forinden)
Tredje behandling er med en ganske anden indfaldsvinkel, og retter sig mere i retning af en stabiliserende og finjusterende behandling.
Først og fremmest skal hesten helst have reageret som forventet på anden behandling, dvs. at have holdt den tilsigtede bevægelsesakse. Derefter er det mit mål at fjerne de små ting, som egentlig ikke har givet symptomer, men hvor der alligevel er en nedsat bevægelighed, hvilket ligeledes forringer hestens optimale balance, samt øger risikoen for tilbagefald, da den endnu ikke har været stabil. På nuværende tidspunkt ved jeg nøjagtig, hvor hestens eventuelle ”svagheder” ligger, og kan rådgive herefter.
For nogle heste er ovenstående gældende allerede fra behandlingen anden gang, hvilket selvfølgelig er at foretrække, men det er nogle gange svært at forudsige første gang, der findes tilfælde, hvor jeg bliver positivt overrasket, men de andre findes også, og der må denne tredje gang med!
Nu bliver hesten ikke så påvirket af en behandling, og restitutionsperioden er minimal, som regel er det intet problem, hvis hesten skal gå en konkurrence indenfor samme uge!
Det er ligeledes i dette regi, et løbs- eller stævne check-up af heste, jeg tidligere har behandlet, befinder sig. De heste, som vanligt har mest gavn af dette, er dem med en disponibel faktor for et specifikt problem.
Travhestene tilhører en særlig genre, da de befinder sig i en sport, hvor de er mere eller mindre fastlåst i en given holdning, samt påvirket af andre heste under maksimal udøvelse, hvor de, hvis de bliver generet, ikke har stor undvigelsesmulighed.
Le Tølbøll
Goe Bakke 7
5750 Ringe
Klik her for at se kort
Priser- Equine behandling:
Equine behandling (hest eller pony):
1. gang -1150 kr.
2. gang -1100 kr.
3. gang - 1050 kr.
Hvis nødvendig med flere behandlinger eller løbs/stævne check-up af heste, jeg har behandlet før , 850 kr..
Almindeligt er 2-3 behandlinger.
Grundet hesten er et meget strukturelt dyr kræves oftest færre behandlinger
for at opnå balance.
Equine check-up, fintuning og opfølgning
Løbs- eller stævne check-up af heste jeg har behandlet før - 950 kr.
Heste jeg ofte har fuldt op (fin-tuning) - 900 kr.
Betaling
- kontant, eller med MobilePay og via bank.
Priser- Canine (hund)/smådyr behandling
pr. behandling 750 kr.
Almindeligt er 2 behandlinger.
Jeg ved oftest efter første behandling, om det givne problem falder ind under mit regi, som osteopat, og da en hund har en ganske anden opbygning og ej er vægtbærende (dvs. ingen rytter) løses et funktionelt problem meget hurtigt!
De strukturelle lidelser henvises til dyrlægen.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes